Prezident nedovolil skrátené konanie na uľahčenie príchodu zahraničných lekárov

02.12.2011 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva chcelo v súvislosti s krízou v zdravotníctve uľahčiť príchod lekárov zo zahraničia tým, že by výrazne znížilo poplatky za overovanie dokladov o ich vzdelaní. Zmenu chcel rezort presadiť v skrátenom legislatívnom konaní cez novelu zákona o vysokých školách. Prezident Ivan Gašparovič však na skrátené konanie nedal súhlas. Rezort preto návrh ani nepredložil na rokovanie.

Poplatky sa mali znížiť zo súčasných 99,50 eura na 15 eur. Zahraničný lekár, ktorému už doklady uznali v inej krajine EÚ, by platil len 7,50 eura. \"Tie poplatky sú pomerne vysoké a chceli by sme ich operatívne znížiť, aby príchod zahraničných lekárov bol čo najpružnejší,\" uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková. K opatreniu rezort školstva dospel po rokovaní s ministerstvom zdravotníctva. Žiaková dodala, že rozhodnutie Gašparoviča ministerstvo rešpektuje.

\"Podľa prezidenta republiky by takéto zníženie poplatkov za uznávanie dokladov nijakým spôsobom nevyriešilo aktuálnu krízovú situáciu v zdravotníctve,\" odôvodnil rozhodnutie najvyššieho predstaviteľa SR jeho hovorca Marek Trubač.

Ministerstvo školstva skrátilo lehotu na vybavenie týchto dokladov na 48 hodín. Doposiaľ na to úrady mali od 30 do 60 dní. Potenciálni záujemcovia o prácu na Slovensku navyše nemusia dokumenty úradne prekladať do slovenčiny, pokiaľ sú vyhotovené v jazykoch bežne používaných v Európskej únii. Tieto zmeny mohol rezort podľa Žiakovej zrealizovať aj bez úpravy zákona.
 

Vyberte región